آلزایمر

در این مقاله میخوانیم …

آلزایمر یک اختلال مغزی است که با گذشت زمان تشدید می‌شود. آلزایمر عامل اصلی زوال عقل می‌باشد و در نتیجه آن مغز و سلول‌های مغزی کوچک می‌شوند و به مرور از بین می‌روند.

این بیماری، با فراموشی رویدادها و مکالمه‌های تازه شروع می‌شود ولی با گذشت زمان و افزایش سن پیشرفت میکند و مشکلات جدی در زندگی روزانه فرد و اطرافیانش ایجاد می‌کند.

هنوز درمان قطعی برای این بیماری موجود نیست. اگرچه، داروهایی برای کند کردن سرعت پیشرفت آلزایمر تجویز می‌شوند.

در این مقاله، سعی می‌کنیم ابتدا شما را با این بیماری آشنا کنیم و نقش تغذیه و سبک زندگی را در بروز این بیماری بیان کنیم.

 

علائم آلزایمر

شناخته شده‌ترین علامت آلزایمر فراموشی است. فراموشی برای همه ما رخ می‌دهد اما فراموشی ناشی از آلزایمر ادامه دار است و به مرور بدتر می‌شود. افرادی که به آلزایمر مبتلا هستند :

  •    یک جمله یا یک سوال را بارها تکرار می‌کنند.
  •   رویدادها یا قرارهای ملاقات از پیش برنامه‌ریزی شده را فراموش می‌کنند.
  •  وسایل را ‌در مکان‌های اشتباه و معمولا عجیب قرار می‌دهند.
  •   در مکان‌های آشنا گم می‌شوند.
  •   نام افراد و عزیزانشان را فراموش می‌کنند.
  •  در پیدا کردن کلمات مناسب جهت بیان احساسات یا توصیف موقعیت‌ها مشکل دارند و شرکت در مکالمات برای آن‌ها دشوار است.
  •  آلزایمر قدرت تصمیم‌گیری و قضاوت افراد را تضعیف می‌کند. برای مثال، فرد ممکن است لباس‌هایی که مناسب فصل یا موقعیت نیستند را انتخاب کند.
  •  برای این افراد رانندگی دشوار و خطرناک است.
  •  به دلیل تغییراتی که در مغز این افراد رخ می‌دهد، احساسات و رفتارهای آن‌ها هم دستخوش تغییر می‌شود.برای مثال ممکن است دچار خشم، افسردگی، نوسانات خلقی و توهم شوند.

 

دلایل ابتلا به آلزایمر

عوامل زیادی می‌توانند ریسک ابتلا به این بیماری را افزایش دهند از جمله، ژنتیک، ابتلا به سندرم دان، جنسیت، اختلالات خفیف شناختی، آسیب یا ضربه به سر، آلودگی هوا، ابتلا به بیماری قلبی و سبک زندگی.

سبک زندگی میتواند در ابتلا یا پیشرفت آلزایمر تاثیر بسیاری داشته باشد. که سبک زندگی ما، میزان فعالیت، رژیم غذایی و حتی نحوه برخورد ما با استرس‌های زندگی است.

 

 

تغذیه در پیشگیری از آلزایمر

بر اساس مطالعات مواد غذایی یا رژیم غذایی خاصی وجود ندارد که صد در صد سبب پیشگیری از آلزایمر شود. اگرچه در رابطه با کاهش ریسک ابتلا به آلزایمر نام رژیم مدیترانه‌ای زیاد به چشم می‌خورد.

در رژیم مدیترانه‌ای افراد تشویق میشوند به مصرف بیشتر میوه، سبزیجات، روغن زیتون، حبوبات و غلات کامل. همچنین میزان دریافت محصولات حیوانی، به جز غذاهای دریایی، پایین می‌باشد. این رژیم به سلامت قلب کمک می‌کند و یکی از سالم‌ترین رژیم‌های غذایی به شمار می‌اید. رژیم مدیترانه‌ای به دلیل خاصیت ضد التهابی از آسیب به مغز جلوگیری میکند و از این طریق می‌تواند از آلزایمر پیشگیری کند.

 

 

به طور خاص سبزیجات برگ سبز مثل اسفناج، زردچوبه و ماهی جزو مواد غذایی هستند که ممکن است در جلوگیری از آلزایمر نقش داشته باشند و مصرف آنها بسیار توصیه می‌شود.

جهت جلوگیری از آلزایمر سعی کنید به توصیه‌های زیر عمل کنید.

– فشار خون و قند خونتان را کنترل کنید و در صورت نیاز به پزشک مراجعه کنید.

– از اضافه وزن پرهیز کنید و ورزش را در برنامه روزانه خود قرار دهید.

– مصرف الکل و دخانیات را کاهش دهید و در صورت امکان کنار بگذارید.

– به خوابتان بیشتر اهمیت دهید و خوابتان را تنظیم کنید.

در پایان، اگرچه این بیماری در سنین پایین کمتر رخ می‌دهد، آشنایی با آن و علائم آن برای همه ما ضروری است و توصیه می‌شود از دوران جوانی برای پیشگیری از این بیماری تلاش و دیگران را نیز آگاه کنیم.

07/11/23

عضویت در خبرنامه